Weet alles maar eens...

Deel deze pagina

Banden vervangen.


Banden vervangen.

 

Als je denkt dat je bromfiets aan nieuwe banden toe is, moet je niet te lang wachten met het kopen van een nieuwe band.
Terwijl je nog rijd moet je al gaan kijken of jouw maat leverbaar is. In ieder geval gaan we geen oude banden afdanken voordat we nieuwe hebben.
Het zelf omleggen van een band is goed te doen, met een paar stevige banden lichters die groter zijn dan die van een fiets lukt het al.

Let er op dat  het gedeelte van de lichter, dat in aanraking komt met de velg goed glad is,

dus zonder bramen. We willen het chroom of de lak graag heel houden. Druk de band goed in het diepste punt van de velg, dan gaat het eraf wippen het gemakkelijkst en dus met het minste geweld. Bij montage hoef je geen rekening te houden met de draairichting zoals bij motoren. Voor het monteren
van de nieuwe band maak je eerst de velg goed schoon en ga je het velglint ook controleren op breuk en desnoods vervangen.

Een beetje lucht in de binnenband zorgt ervoor, dat deze niet gedraaid in de buitenband komt te zitten.
Met de tegenwoordig veel voorkomende combinatie -binnenbanden( voor meerdere maten geschikt) is deze beetje lucht nog belangrijker.
Dit type binnenband ligt vaak nogal strak om de velg heen en kan zodoende nog makkelijker tussen buitenband en bandenlichter komen.
Je zult niet de eerste zijn die zo zijn eigen band lek steekt. Gaat het laatste stuk buitenband te moeilijk over de velg heen,
druk dan net als bij het demonteren de buitenband weer zoveel mogelijk in de velg.

Zo ontstaat iets meer ruimte bij het monteren en beetje zeepsop op de band wil ook nog wel eens helpen.
Zorg wel voor de juiste bandenspanning, het scheelt duizenden kilometers per band.

Veel rij plezier

Terug