Laatste nieuws

Deel deze pagina

De brombakfiets

28-01-2017

De Brombakfiets,

 

Dit is Een bakfiets - aangedreven door een hulpmotor, meestal is de motor tweetakt ,  ook wel  de bakbrommer genaamd.
Er zijn twee typen,  gebaseerd op verschil  in de stuurwijze van de bakbrommer.

De zwenkbak:
Het zwenkbakmodel is te vergelijken met een ouderwetse bakfiets met een hulpmotor, waarbij de hele centrale vooras draait op 1 centraal punt.  Dit doet de berijder door de hele laadbak te draaien.

 

fuseebesturing:
Bij fuseebesturing stuurt elk voorwiel op een eigen draaipunt, zoals bij een auto. De bak zelf hoeft dus niet te worden gedraaid om te kunnen sturen. Dit laatste model wordt vaak aangeduid als Apollo, omdat de meeste exemplaren van dit type van het merk Apollo zijn. (Het ontwerp is echter van Gazelle, na faillissement door Apollo overgenomen).

Voor de bakbrommer gelden speciale regelingen, zo is het dragen van een helm voor bestuurder of passagier niet verplicht. Dit is vastgelegd in RVV art 60 lid 2b Artikel 60
Daarnaast mogen bestuurders van een bakbrommer gebruikmaken van de rijbaan, ook wanneer daar een verplicht bromfietspad naast ligt.
Dit is vastgelegd in RVV art 6 lid 3.
Het vervoeren van mensen in de bak is daarentegen verboden. Met het ingaan van de nieuwe wet op de motorvoertuigen wordt de bak als laadruimte gezien, en daardoor niet geschikt geacht voor het vervoeren van personen. Het vervoeren van een passagier op een zitplaats achter de bestuurder is wel toegestaan.
Bekende merken brombakfietsen zijn Lely, CargoBee, Huisman, Monark en Gazelle, Batavus en Cyrus.
Hier volgen een paar leuke foto’s van  Brombakfietsen.

Terug