Toertocht verslagen

Deel deze pagina

 

Toertocht Westerwolde 2023

VLAGTWEDDE, NIEUW-BUINEN – Bromfiets oldtimerclub De Reutel hield vandaag zijn jaarlijkse toertocht door regio Westerwolde, de Veenkoloniën en de Hondsrug. Dit werd georganiseerd door Geert Koster. Rond half tien vanmorgen vertrok de groep liefhebbers van oude brommers vanaf toeristisch rustpunt MoeNieks in Vlagtwedde. Er werd koers gezet richting Sellingen, Laude, Ter-Apelkanaal en Valthermond. Bij Oetz ( Visbeleving & Forelvijvers) in Valthermond werd een pauze ingelast. Daarna ging het verder richting Borger, waar de deelnemers, samen met leden van de oldtimer tractorenclub, door de middenstand van Borger, rondom de kerk van Borger, een gratis lunch werd aangeboden. Na een pauze van bijna 2 uur gingen ze richting Drouwen, waar ze bij Garage Albers oldtimer auto’s en bromfietsen konden bezichtigen. Via Buinerveen, Nieuw-Buinen, Musselkanaal, Braamberg ging het naar Beetse, voor onze kleine pauze bij familie v.d. Laan. Daarna richting Barkhoorn, Rijsdam weer naar MoeNieks waar de stamppotbuffet wachtte. In totaal legden de “oudjes” een tocht van 90 kilometer af. Geert Koster reed zelf mee op zijn Simplex model B1 van het bouwjaar 1950 met Sachs 2-handversnelling. Het 70 jaar oude “plofke” doet het nog goed en rijdt zuinig: 1 op 60. “En met schakelen moet ik nog tussengas geven”, aldus Geert. Verder reden er de Motom, 4tact, Norton, Batavus, Sparta, Locomotief, Zundapp, Kreidler, Honda, Puch, Tomos, Mobylette, Solex en andere merken mee. Dit soort bromfietstochten brengen ook weer verbinding en vriendschap teweeg. Twee jaar geleden zag Koster na 48 jaar zijn schoolkameraden van de LTS weer terug. Zij hebben inmiddels weer een stevige band en ondernemen veel met elkaar. Koster is inmiddels in het bezit gekomen van een Scharensliep bakbrommer. De bovenbouw is van het jaar 1937; de onderbouw van de Gazelle bakbrommer is van 1950 met 3-handversnelling. Het motorblokje is nog een origineel 50cc Motori Minarelli blok. “Regio Westerwolde en omstreken heeft weer een Scheernslieper”, aldus Geert. “Het is een verloren en uitgestorven ambacht, maar dat ga ik veranderen. Het is de bedoeling dat ik Oldtimerdagen en Oude Ambachten bezoek en er mee ga werken en demonstraties geef”. Zo’n demonstratie gaf hij vandaag ook.


 

De "koude vingertocht" 2022.

Oktober, de maand van de herfst en de boerenkool met worst en de maand van de 'koude vingertocht".

Zo ook dit jaar weer deze tocht in de maand oktober en wat de koude vingers betreft viel dat dit jaar erg mee.

Het was wel fris deze morgen maar de zon deed al behoorlijk zijn best om er een mooie dag van te maken.

Ons vertrekpunt was dit jaar bij de snackbar en café "de Olde bakkerij" aan de hoofdstraat in Dalen.

Afbeelding met boom,
 buiten,
 weg,
 grondAutomatisch gegenereerde beschrijvingNiet bij "Cornelis "zoals gebruikelijk maar door sluiting hiervan hebben we voor dit vertrekpunt gekozen.

Om half tien konden we terecht voor een bak koffie en om je in te laten in "schrijven” voor de boerenkool met worst.

Er waren door het goede weer nogal wat aanmeldingen, zelfs nog clubleden uit Amsterdam die al op tijd uit Amsterdam waren vertrokken om op tijd in Dalen te zijn, petje af.

We vertrokken om half elf vanuit Dalen met een dikke 50 reutelaars en ondanks dat de zon zijn best deed was het toch nog wel fris zeker het stuk door de bossen van Noord-Sleen naar Schoonoord, ook hadden we al en reutelaar verloren want in Dalen was deze al met pech gestrand niet zo mooi natuurlijk maar het blijven oude Bromfietsen.

In Schoonoord was onze eerste pauzeplek en wel bij museum "Ellert en Brammert" [het museum met het verhaal van de twee reuzen] want het was wel even tijd om de benen te strekken en voor sommige om even een sigaretje te roken.

Na een half uurtje vertrokken weer van Schoonoord naar Schoonloo om bij Café Restaurant Hegeman onze middagpauze te houden.

Dit restaurant bestaat al meer dan 90 jaar en ik moet zeggen, je voelt je er direct thuis, geen poes /pas maar een goed bord met lekker eten en na een uurtje stonden we voldaan weer buiten om weer verder te gaan naar de volgende stop.

Van Schoonloo naar Elp en dan naar Zuidveld om langs het Oranjekanaal door te rijden naar het museumdorp Orvelte [een dorp die is ontstaan rond de 12 de eeuw en van oorsprong een boerendorp was, maar nu zijn de oude boerderijen voorzien van oude ambachten, museums, winkeltjes, schaapskooi enz.].

Normaal mag er geen motorisch verkeer door heen maar we kozen er toch voor om er stapvoets door heen te rijden, mooi voor ons zelf maar ook veel bekijks van de bezoekers van het dorp. [Past ook wel een beetje bij elkaar, een oud dorp en oude bromfietsen].

Afbeelding met lucht,
 buiten,
 gras,
 persoonAutomatisch gegenereerde beschrijvingNa Orvelte weer verder naar Witteveen om dan door te rijden naar Aalden /Zweeloo om hier bij de molen de "Jantina" een Hellingsmolen uit 1891 de laatste pauze te houden.

Het weer was nog steeds geweldig en het was een genot om hier even te stoppen en te genieten van de zon.

Het laatste stukje van deze tocht ging door oud Aalden met zijn mooie riet gedekte boerderijen en dan naar Oosterhesselen om via de brug over de Verlengde Hoogeveense vaart en onder de A37 door om dan via Wachtum terug te keren in Dalen.

Terug in Dalen gingen we aan de boerenkool met worst en speklap.

Het warme buffet stond al klaar en dat was dus goed geregeld al hadden sommige niet goed begrepen dat er voor ieder 1 speklap en 1 stukje worst was geregeld, uiteindelijk is het goed gekomen en was het dus wel even genieten vooral met een lekker glas bier erbij

Deze tocht [68 km] ging door de vele mooie Drentse dorpen en de bijzonderheden hiervan.
1 pech gevalletje en een mooie tocht met geweldig goed weer wat wil de mens nog meer en zo te zien had iedereen het wel naar zijn zin en dus op naar het volgend seizoen.

Met vriendelijke groet, Jan kort
 


 

Zaterdag 7 mei 2022. Toertocht mooi Westerwolde.

Afbeelding met buiten,
 grond,
 speelplaatsAutomatisch gegenereerde beschrijvingHet begon met een mooie warme zonnige dag. Om 8 uur melden zich de eerste plofrieders en melden zich aan op onze locatie bij MoeNieks aan de Weenderstraat 44 te Vlagtwedde, bij Tim en Claudine. Voor een kop koffie of thee met Grunniger kouke en de betaling van het stamppotbuffet. Om 5 voor half 10 kwam de laatste deelnemer van de 35 deelnemers binnen bij het rustpunt MoeNieks. Ondertussen liep het mooi vol met andere mensen. Waaronder de pers van het Dagblad v/h Noorden, de Kanaalstreek, het Westerwolds Lougblad, RTV Westerwolde en enkele privé fotografen, zoals Meijco van Velzen, Gerda Boeijng en de 80 jarige journalist van het Lougblad. Hij ging ook de hele dag mee met de veegwagen. Er was ook veel publiek om te kijken naar de bromfietsen want ze hadden het gelezen in de regionale kranten.

Om 5 over half 10 opende ik de toertocht door op mijn 4 meter lange Beetse woldhoarn te blazen.

De toertocht ging vanaf de Weenderstraat, Jipsinghuizen, Vlagtwedde, Old Veele, rondje om de 14e-eeuwse juffer toren van Onstwedde. Daarna richting Vledderhuizen, naar het vliegveld C.P.L.V. Westerwolde in Vledderveen. Dat was om half 11 waar we traditiegetrouw met Grunniger droge worst en drinken onze pauze hielden. We werden verdeeld in 2 groepen voor een rondleiding. We gingen door de vluchttoren en door de hangars om de vliegtuigen te bekijken.

Om half 12 werd de toertocht vervolgd richting Blekslage, Kopstukken en Voorbeetse. Daar hielden we even een korte stop bij Jan en Geesje Danker.

Afbeelding met gras,
 lucht,
 buiten,
 geparkeerdAutomatisch gegenereerde beschrijvingJan is ook een bromfiets liefhebber en een goede kennis van ons. Jan is ongeneeslijk ziek en ik had hem dit nog beloofd, zodat ze er nog even van

konden genieten. Onze weg vervolgden wij weer richting Beetse, Sellingen, Rijsdam, Jipsinghuizen, Vlagtwedde weer naar onze mooie locatie MoeNieks. Daar kregen we een heerlijke stamppot hutspot met gehaktbal en een halve worst met een lekkere jus.


 

Na een pauze van 75 minuten starten wij weer richting Ter Apel via Wollinghuizen, Over de Dijk, Zuidveld, Laudermarke. Ruiten A kanaal.

Afbeelding met gras,
 buiten,
 sportAutomatisch gegenereerde beschrijvingWe maakten 2 rondjes door Agodorp en een rondje om het oude Klooster. Daar was toevallig ook op dat moment een trouwerij. Wij hadden dus aan publiek geen gebrek.

De weg werd vervolgd via de Nulweg over Ter Apelkanaal richting modelvliegclub Ter Apel aan de Schaalbergerweg. Daar hielden we een pauze met natuurlijk de rest van de Grunniger worst en koffie of drinken van de vliegclub. Na de demonstratie gingen we weer richting onze locatie MoeNieks in Vlagtwedde via de Beetse, Jipsingboertange, Jipsinghuizen en Vlagtwedde. Het was inmiddels 4 uur. Gevolgd door onze veegwagen met chauffeur Michel Draaijer en mede passagier Henk Opheikens. Zij hebben

een rustige dag gehad want we hadden geen enkel pechgeval, dus de brommers zijn allemaal in goede conditie.

Door de media heeft de Reutel er weer nieuwe leden bij, wat heel mooi is.

 

 

Groeten Geert Koster.